Молитва за старешине народне

владике Николаја Велимировића

Сви народи су Твоја словесна стада, Слове Божији. Твоја су својина, и Ти једини најбоље знаш њима управљати.

Свак зна боље управљати својим имањем, него туђим. Старешине народа земаљских управљају туђом својином, јер управљају оним што је Твоје.

Настави, Господе, старешине народне на земљи, да управљају народима по Твојој светој вољи; да их воде путем, који си Ти показао; да их одвраћају од онога што је зло пред лицем Твојим; да их чувају са страхом као највеће благо Твоје што си им Ти поверио.

Власт је велико искушење и мало је њих који могу одолети томе искушењу. Одолевају само они који знају да су слуге Твоје, у подножју ногу Твојих.

Много је људи који злоупотребљавају власт своју над природом. Није их мало који исто тако злоупотребљавају власт над себи равнима. Преслаб је сваки човек, Господе, и готов да се преда самољубљу и охолости. А охолост је погубила и многе анђеле, камо ли неће људе. Ради љубави Твоје према народима Твојим, Творче, испуни старешине народне страхом од суда Твојега. И ради њих и њиховог спасења не разгњеви се, Господе, но подржи их Твојим Духом снаге, мудрости и светиње. Да би своје душе спасли помажући спасење Твојих народа, гледајући даноноћно Тебе, као старешину над старешинама и господара над господарима. По молитвама светог Александра Невског, светог Стевана Дечанског и других праведних властодржаца слугу Твојих, смилуј се, Свемилостиви, и услиши молитву нашу. Амин.


Нема коментара:

Постави коментар