Акатист светом цару мученику Николају Другом

КОНДАК 1.
Велики слуго Божји и угодниче Цара Небескога, Свети Мучениче Царе Николаје! Као звезда нова ти си нам засјао у последнје дане, добрим се подвигом подвизавајући, и царским служењем до смрти страдалничке показао се као истински праведник, љубављу ка Господу и ближњима украшен. Стога и ми, обремењени многим гресима и буром искушења, са умилењем ти кличемо: Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

ИКОС 1.
Оскудна ума и хладна срца, како да похвалимо подвиге твоје, о премудри и прекротки Царе? Шта да кажемо ми, лишени врлина, о теби, новојављеном светилу земљ пуске? Просећи твоје молитвено заступништво пред престолом Господњим, ми ти ипак овако кличемо:
Радуј се, украсе православних царева!
Радуј се, подвижниче доброга подвига!
Радуј се, вољи Господњој предани!
Радуј се, усрдни молитвениње за стадо своје!
Радуј се, тврђаво чврстога исповедања!
Радуј се, златни сасуде Духа!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 2.
Име ти беше предсказање будуће судбе твоје, о Царе Мучениче, јер Николај значи он са народом побеђује”. И заиста, ти си победио са народом Божјим, који за Христа мучеништво прими сведочећи Га крвљу и појући Му: Алилуја!

ИКОС 2.
Приђите, сви мученикољубиви, да песмама похвалимо Светога цара Николаја, за Христа Господа и веру православну пострадавшег, од безаконих слугу издатог и од безбожних туђина убијеног. Сећајући се подвига његових и крви проливене за спасење Отачаства свога, похвално му узвикујемо:
Радуј се, са народом својим чашу си страдања испио!
Радуј се, са малом браћом крст си свој смирено носио!
Радуј се, венцем мученичким украшени!
Радуј се, Сунцем Правде обасјани!
Радуј се, за непријатеље своје си се молио!
Радуј се, мучитељима својим си опростио!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 3.
Са побожном супругом својом Александром за целомудрије брачно подвизаво се јеси, живећи у доба содомских преступа. Стога пред Жеником Небеским заступај све оне који супружанску верност чувају и Њему,Чистоти нашој, певају: Алилуја!

ИКОС 3.
Господ ти даде чеда многа, о Свети Царе, да их све принесеш као миомирисну жртву Њему, Дародавцу. Пет нјлепших цветова си исцветао, огњени грме врлине, за сваку рану Христову по један приносећи.
Зато ти ми овако кличемо:
Радуј се, грано, многоплодна и свештена!
Радуј се, родитељу и васпитачу благи!
Радуј се, децу си своју за мученички подвиг спремио!
Радуј се, као Авраам негда, сина си свога Господу предао!
Радуј се, као Јефтај судија, кћери си своје Христу уневестио!
Радуј се, скупа са њима Јагњету Божијем си се уподобио!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 4.
Сви су те знали као ревнитеља еванђељских закона и верног сина Свете Русије .Са народом својим у вери си узрастао, душу си Христовом Светињом хранио, блудне синове, од Бога отпале, на повратак Оцу Небеском позивао, пјевајући Му: Алилуја!

ИКОС 4.
О Царе праведниче, Царе добротворе, Царе ништељубиви. Родним се дрветом показао јеси, засађен крај потока љубави Божје, напајан сладошћу Исуса сладчајшег, укрепљен заступништвом свију светих. Многе се буре безбожништва и олује демонске злобе на тебе устремише, хотећи да те из корена ишчупају, али ти , у Господа укорењен, остаде непоколебљив, приневши плодове побожног трпљења. Склањајући се од жеге страсти под хладовиту крошњу молитава твојих, ми те овако прослављамо:
Радуј се, дом душе своје на Христу, камену Крајеугаономе, саздао јеси!
Радуј се, покровитељу храмова и обитељи монашких!
Радуј се, ревнитељу православног иконопоштовања!
Радуј се, славитељу угодника Божијих!
Радуј се, љубитељу свештеног предања!
Радуј се, прекрасна заставо на кули Цркве!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 5.
Много си милосрђе показао када те замоли војвода твој да поштедиш болесног бунтовника, за кога прењклињаше рођака његова. “Не оклевајмо никад кад људски живот спасити треба”, рекао си тада, а они које си утешио помиловањем клицаху Богу, Једином Човекољупцу: Алилуја!

ИКОС 5.
Срце твоје заиста беше у руци Божијој, човекољупци Царе Мучениче. И када те издадоше нове Јуде, неверне слуге престола твога, и када многи, као негда апостоли од Христа, од тебе утамниченог побегоше, и када те се неки, као Петр, због страха од Јудеја, одрекоше, ти си свима праштао и за све се Христу, Распетој Љубави, молио, говорећи: “Опрости им јер не знају шта раде”. Научи и нас грешне да се себе одричемо ближњих ради и да свима од срца праштамо увреде и клевете неправедне, прослављајући те оваквим песмама:
Радуј се, престо си брату предао да би свеопште крвопролиће спречио!
Радуј се, своје си мучитеље пред Богом правдао!
Радуј се, стражаре који те као роба чуваху за трпезу ускршњу си позвао!
Радуј се, свима си опростио Васкрсењем!
Радуј се, молио си верне слуге да се не свете због тебе!
Радуј се, народ си руски учио да зло добрим и љубављу мржњом побеђује!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 6.
Чувши за невољу своје православне браће Срба које западни јеретици љуто притеснише, хотећи да их са земље истребе, у помоћ си им одмах похитао. И мада многи говораху да држава царства твога нама силе да војује, ти положи сву наду на Господа над војскама, кличући му са вером. Алилуја!

ИКОС 6.
Сећајући се речи пречистих уста Спасових да нема веће љубави неголи живот положити за пријатеље своје, презрео си савете мудраца овог света и вођен мудрошћу Божанском Царству се Небеском приволио. Дивећи се богољубљу и братољубљу твоме, у похвалу ти овако говоримо:
Радуј се, мач си у руке узео да би праву веру одбранио!
Радуј се, чувши вапај нејачи српске на вољу њихову сажалио се јеси!
Радуј се, земаљског царства се одрече да би млађу браћу заштитио!
Радуј се, живот си свој принео на жртвеник љубави братске!
Радуј се, састрадалниче немоћних и ништих!
Радуј се, непоколебиви стубе православних народа!
Радуј се,Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живота!

КОНДАК 7.
Многа се пророчанства на теби испунише , од Бога светим људима дата, о Мучениче за правду и истину Божију, сверуски баћушка Николаје Други. Славећи Онога Који нам небеско открива на спасење душа, Цара, Правосвештеника и Пророка нашега, Господа Исуса Христа, ми Му кличемо: Алилуја!

ИКОС 7.
Од детињства свога за царску службу припремао се јеси и одрекавши се воље своје вољу Господњу смело си следио. Примивши у душу Завета Спасовога, ум си на небесима свагда имао и гледањем горњих красота горке дане земаљске заслађивао јеси, радујући се прореченоме о будућем страдању твоме. Помози нам молитвама у вршењу воље Небеског Оца нашег да те овако поздрављамо:
Радуј се, на Јова Многострадалнога рођени!
Радуј се, од Светога Серафима Саровскога о мученичкој слави обавјештен јеси!
Радуј се, Илиодор Глински као крвљу обливену звезду те виде!
Радуј се, од Блажене Паше још за живота као светац поштован си био!
Радуј се, архијереј Божји Макарије чуо глас небески да су због тебе греси руском народу опроштени!
Радуј се, за трпезом у Царству Божјем са Царем царева послушница Олга те угледа!
Радуј се, Свети Царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 8.
Новим те ковчегом Завета са Новим Израиљем учини Господ Сведржитељ, јер огњеним прстом Духа Свога на срцу ти исписа закон љубави Своје, а сузе твоје као магла оросише земљу руску грехом упрљану, и душа ти процвета добродетељним као жезал Аронов. Уздајући се у молитвено заступништво твоје, ми Цару Небескоме кличемо: Алилуја!

ИКОС 8.
Много земља руска од Христа одступи, речи слугу Његових бејаху презрене, и благи се укори Божји ни у шта не сматраху, због блуда и гордости дух народа потамне. На крају допусти Господ да безумници дигну руку на помазника Његовога, еда би се навршила чаша праведног гнева Јагњетовог и да се пројави сила надања твога, које нам даруј молитвама својим, да ти усрдно певамо:
Радуј се, Авељу нови, канинском руком умучени!
Радуј се, Ноје нови, у лађи смирења одолео си потопу искушења многих!
Радуј се, Јосифе нови, од лажне браће у ропство си продан!
Радуј се, Мојсије нови, народ си страдањем својим из Египта греховног избавио!
Радуј се, Исусе Навине нови, у Обећану Земљу мучеништва ближње аси своје утео!
Радуј се, Давиде нови, мужу по срцу Господњем!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуга Бога Живога!

КОНДАК 9.
Први цар хришћански Константин ревноваше усрдно на утврђивању Светога Православља и Господ га обдари апостолском славом. Ти пак, Саети царе Николаје, последњим царем Хришчанским будући, исту ревност у благочашчу показа и мученичког се венца удостоји. Радујући се подвигу благоверних царева својих, православни род Богу Нагрдодавцу кличе :Алилуја!

ИКОС 9.
Речите говорнике видимо безгласне као рибе пред тобом, о Свети Новомучениче царе Николаје, јер не могу објасне како си то и на висини престола царског пребивао и хришћанско смирење успео да сачуваш. Стога и ми, удивљени тајном смерност твоје, кличемо ти овако:
Радуј се, новим Константином у штићењу Цркве Божије јавио се јеси!
Радуј се,новим Јустинијаном у бризи за побожност истинску открио се јеси!
Радуј се, новим Владимиром у просвећивању народа свога Еванђељем показао се јеси!
Радуј се, светима Борису и Гљебу смиреним ношењем крста шподобио се јеси!
Радуј се,новим Александром Невским у борби против јеретика западних постао јеси!
Радуј се, Димитрију Донском у вери и храбрости сличан јеси!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живог

КОНДАК 10.
На дан Светога Јова многострадалнога у долини суза родио се јеси да животом својим и вером мужанственом снагу трпења пројавиш. Благосиљајући Господа за све што је дао и што је узео, благодарно си Му клицао: Алилуја!

ИКОС 10.
Био си човек чист и праведан, богобојазнив и свакоме злу непријатељ. Желећи да сатре душу твоју, и ђаво насрну на престо и државу твоју земалјску, вихоре прогона подижући, стада верних разгонећи, потомство твоје убијајући. Ово Господ допусти да би посрамио све војске бесовске, а тебе увенчао славом вишњега Сиона. Дивећи се дуготрпљењу твоме, весело ти певамо:
Радуј се, све ти се земаљско одузе да би ти се све небеско дало!
Радуј се,издани и поругани, срамотом за Христа поднетом поносан си био!
Радуј се, вером у васкрсење вечну си радост окусио!
Радуј се, ангеле си удивио мудрошћу надања свога!
Радуј се, у телу прослављеноме гледаћеш Бога отаца!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 11.
Оцем царства будући, ти, као мати истинска, у утроби молитава својих сав си руски народ носио, мучеништвом које си поднео за покајање га рађајући.Знајући љубав твоју и срце свежалостиво, Богу певамо: Алилуја!

ИКОС 11.
Са Горе блаженства виде те Свевидећи Спаситељ, духом ништега и смиренога, у плачу због многих који пропадају. Царство Небеско позва те Благи, Утешитеља Духа изобилно дарујући, а ми ти сада радосно певамо:
Радуј се, кротки, наследниче Земље живих!
Радуј се, гладни и жедни правде, благодаћу вишњом насићени!
Радуј се, чисти срцем, Бога у вечност гледаш!
Радуј се, миротворче, у Христу сине Небеског Оца!
Радуј се, прогнани правде ради, Царством Небеским обрадовани!
Радуј се, послениче Господњи, великом платом небески награђени!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 12.
Чудо си био за живота, за мир се у свету старајући, народе непријатељске миру учећи, добру им вољу приповедајући, Бога на висинама свагда славећи, из пуна срца Њему појући: Алилуја!

ИКОС 12.
И у наручју Авраамовоме љубав према ближњима свагда у теби гари, да њоме чудеса потребитима чиниш.Знајући за то, просимо твоје свето старање о нама грешнима и овако ти певамо:
Радуј се, старици србској јавио си да ће за живота видети несталог сина!
Радуј се, живописцу храмовноме своју си икону открио!
Радуј се, молитвама својим помагао си подвиге новомученика!
Радуј се, избавио си козаке и нејач њихову од безбожничког окружења!
Радуј се,човеку болне утробе болест си тешку исцелио!
Радуј се, заступништвом својим препород Русије помажеш!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 13.
О Свети Новомучениче царе Николаје, велики и смерни угодниче Христов, прими сада ово мало молење наше у похвалу теби принесено, и помоли се Цару Небескоме за сав род православних Хришћана, да нас Господ милостиво погледа и избави од искушења и саблазни овога света, да усели у нас веру нелицимерну, наду непостидну и љубав свеусрдну, те да се свагда знамо определити за истину и правду Царства Небеског, и да у њему, заједно с тобом, кличемо Богу: Алилуја!
(Овај се кондак чита трипут,а затим поново Икос први и Кондак први)

ИКОС 1.
Оскудна ума и хладна срца, како да похвалимо подвиге твоје, о премудри и прекротки Царе? Шта да кажемо ми, лишени врлина, о теби, новојављеном светилу земљ пуске? Просећи твоје молитвено заступништво пред престолом Господњим, ми ти ипак овако кличемо:
Радуј се, украсе православних царева!
Радуј се, подвижниче доброга подвига!
Радуј се, вољи Господњој предани!
Радуј се, усрдни молитвениње за стадо своје!
Радуј се, тврђаво чврстога исповедања!
Радуј се, златни сасуде Духа!
Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

КОНДАК 1.
Велики слуго Божји и угодниче Цара Небескога, Свети Мучениче Царе Николаје! Као звезда нова ти си нам засјао у последнје дане, добрим се подвигом подвизавајући, и царским служењем до смрти страдалничке показао се као истински праведник, љубављу ка Господу и ближњима украшен. Стога и ми, обремењени многим гресима и буром искушења, са умилењем ти кличемо: Радуј се, Свети царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

МОЛИТВА СРБА СВЕТОМЕ ЦАРУ МУЧЕНИКУ НИКОЛАЈУ ДРУГОМ

О Свети царе Мучениче Николају Други! Пред престо Цара славе многе те врлине доведоше, многе те радосно објавише као достојнога венца мученичког, многе и премноге врлине твоје и данас те свима вернима откривају као угодника Христовог. Од свију већа, свеза савршенства, и у теби јави се љубав, због које си, огњени ревнитељу закона Божијег, и живот положио за пријатеље своје, и породицу свечасну положио ниси: царицу мудру и благу Александру, царевића-јагње Алексеја, и царевне, ангелима дружбенице, Олгу, Татјану, Масрију и Анастасију. И њих си бпозвао да те следе у ношењу Крста, што укућани твоји смерно и радосно примише. Због мале браће своје, због православних Срба, ти си у рат ушао, и мач си дигао да би нејач српску заштитио, и јеретицима си војну објавио, јер хтедоше да прождеру стадо Доброга Пастира, учитеља твога и нашега. Љубављу вођен, у Царству Љубави си се обрео; праштајући свима, од Бога си опроштај грехова и награду задобио; за све се молећи, од Онога Који молитве слуша примио си благодат да и после мученичке кончине помажеш онима који те призивају.

Знајући за ово, и за много друго, неизречено и неизрециво, ми, грешници православни Срби, млађа у Христу браћа твоја, овако ти се молимо:

Помози нам у невољама и искушењима који нас снађоше због грехова наших:

У невољама јер творисмо вољу демонску, грехом заслепљени; у искушењима, јер кушасмо дуготрпљење Божје, па се препуна чаша гнева Његовога праведнога!

Помози нам у пустињи у коју залутасмо, одричући се Господа над војскама, клањајући се златном телету сластољубља свога, желећи да се вратимо у Египат таме безбожничке!

Помози нам да веру у мукама сачувамо, да се љубављу према Христу и ближњима испунимо, да се надом у Царство Божје умијемо!

Моли се, Свети и благоведни Царе, да нас Господ подигне и исцели: да нас подигне из таме и сенке смрти, да опет станемо пред Њега, Живога и Истинитог, и да нас исцели од мржље, од многих- премногих страсти, од раскола и лудила братоубилачког!

Помени све Србе који од предачке вере отпадоше, идолима се паганским поклонише, лажним боговима кађење и почасти принесоше, у јереси и безбожништво залуташе - да сете Небеског Јерусалима и сузама покајања у њега врате.

Помени све очеве и мајке који се у цркви не венчаше, који једно друго изневерише, блуд и прељубу многу чинећи, чеда у утроби убијајући - да их Господ човекољубиви уразуми, светлости целомудрија приведе и брачним благословом обдари.

Помени све младиће и девојке изгубљене и грехом намучене, пијане, дрогиране, страстима расточене- да их Господ, Пролеће и Младостнаша, отрезни, да их Телом и Крвљу Својом причести, да их, блудне синове и кћери, на дверима Царства Небескога дочека!

Помени све који у рату пострадаше, рањени, осакаћени, срца ојађених, бескућнике и избјеглице, сирочад и удовице, многострадалне и многонапаћене душе њихове светом молитвом својом обасјавајући.

Сети се пред Богом Аврамовим, Исаковим и Јаковљевим свију који живот дадоше у борби за отачаство своје, да им Господ опрости грехе и да их усели у дворове Своје.

Нека се пред Богом, Дивним у теби, прекротки и кроткошћу прмудри Царе Мучениче, посраме сви који говоре: “Прождерасмо их” и који се смеју и ругају Србима.

Непријатеље вере наше, као вихор прашину, својим молитвама развеј, а нас загреј, укрепи, утеши, научи и умудри, исцели и орадости, пролећним лахором ходатајства твога будећи нас из тартарске зиме отпадије наше!

Моли се за нас са свештеном породицом својом- царицом Александром, царевићем Алексејем и царевнама Олгом, Татјаном, Маријом и Анастасијом и са свима светим Новомученицима и Исповедницима руским и српским који ране Господње на телу свом понеше, Еванђеље његово сведочећи. Да нас Цар славе од свију саблазни сачува, да нас од лажних пророка и лажних месија заклони, да нас од звери из бездана и војски антихристових избави и да, спасени благодаћу Његовом, са тобом и свима Светима прославимо Оца и Сина и Светога Духа, Творца, Спаситеља и Утешитељ Бога, сада и увек и у векове векова. Амин.

Нема коментара:

Постави коментар