Молитве пре и после појања

Молитва пре појања

Молитвама Светога Јована Дамаскина, преподобног Романа Слаткопојца, преподобног Јована Кукузеља и свих светих отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш помилуј нас.

Молимо те, отвори нам и освети и духовни и тјелесни слух и подари нам снагу да својим недостојним устима и срцима свједочимо и благовјестимо Твоја бескрајна савршенства у пуноти истине, доброте и љепоте.

Помози нам да цјеломудрено и трезвено, смиреним духом и чистим срцем појући Тебе, очистимо духовно и тјелесно себе и оне који нас слушају, и да се кроз појање обучемо у свјетлост љубави и живота, у заједници са Тобом и свим светима.

Помози нам да Те кроз појање достојно хвалимо и славимо, усрдно молимо и неизмјерно благодаримо за ничим заслужене дарове којима си нас обасуо, и да нам појање не буде на гордост и осуду, већ да се преображени у Теби, појањем придружимо ангелским хоровима који непрестано славе Тебе, са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увијек и у вјекове вјекова.
АМИН

Молитва после појања

Благодаримо ти Христе Боже наш, што си нас удостојио да се кроз појање, приближимо тајни силе и славе Твоје.

Не одбаци нас гријешне, него и убудуће прими као скупоцјено миро хвалу коју Ти узносимо.

Молимо Те да даром духовног слушања све дубље разумјевамо смисао светих ријечи које појемо, како би нам садржина просвјетљеног ума постала садржина срца.

Молимо Те да се појући све више испуњавамо духом, како би Те благодатно обитавајући у Твојој неприступној и нествореној свјетлости, исказали неизрецивим ријечима, јер си Ти истинита свјетлост која просвјећује и освећује све и свја и Тебе поје сва твар кроза све вјекове.
АМИН

Нема коментара:

Постави коментар