Молитвено уздисање мајке за своју децу


Боже, Саздатељу свих створења, придодајући милост на милост, Ти си ме удостојио да постанем мајка породице; благост Твоја ми је даровала децу и ја се осмељујем да кажем: то су Твоја деца, зато што си им Ти даровао живот, душу бесмртну, препородио их Крштењем за живот у складу са Твојом вољом, усиновио си их и примио у недра Црква Своје. Господе сачувај их у благодатном стању до краја живота; удостој их да буду причесници тајни Твога Завета; освећуј их Твојом истином; да се свети и њима и кроз њих свето име Твоје! Пошаљи ми Твоју благодатну помоћ у њиховом васпитању ради славе имена Твога и користи ближњег! Подај ми ради овог циља помоћ, трпљење и снагу! Научи ме да у њихова срца усадим корен истине мудрости – страх Твој! Озари их светлошћу твоје премудрости, која управља васељеном, да Те заволе свом душом и помишљу својом; да се прилепе уз Тебе свим срцем и да се целог свог живота боје речи Твојих! Даруј ми разум да их убедим да је истински живот у поштовању заповести Твојих; да им труд учвршћен благочешћем у овом животу пружа мирно задовољство, а у вечности – неизрециво блаженство. Дај им да разумеју Твоје законе, да до краја дана својих делују с осећањем свеприсутности Твоје; усади у њихово срце страх и одвратност према сваком безакоњу; да буду непорочни на путевима својим; да се увек сећају да си Ти, Свеблаги Боже, ревнитељ закона и правде Твоје! Сачувај их у целомудрености и страхопоштовању према имену Твојем, да не срамоте Цркву Твоју својим понашањем, већ да живе према њеним саветима! Одушеви их ревношћу за корисно учење и учини их способнима за свако добро дело, да задобију истинито знање о оним стварима, које су им потребне; да се просвете сазнањима корисним за човечанство. Господе, уразуми ме да дочарам убедљиво уму и срцу деце моје опасност дружења с онима, који не знају за страх Твој; да беже од сваког савеза са безаконицима; да не слушају ружне разговоре; да их не скрену с пута Твојег лоши примери; да се не саблазне тиме што је понекад пут грешника успешан у овоме свету. 

Оче Небески, даруј ми благодат да сачувам од саблажњивања деце моје мојим поступцима, већ да, стално умајући у виду њихово понашање, одвраћам их од заблуда, исправљам њихове погрешке, обуздавам тврдоглавост и необузданост, задржавам од тежње ка сујети и лакомислености; да се не заносе безумним помослима, да не слушају пориве срца, да се не погрде у помислима својим, да не забораве Тебе и закон Твој, да не погуби безакоње ум њихов и здравље, да не раслабе греси душевне и телесне њихове снаге. Судијо Праведни, Који кажњаваш децу за родитељске грехе до трећег и четвертог колена, отклони такву казну од деце моје, не кажњавај их због грехова мојих; већ их покропи росом благодати Твоје, да напредују у врлини и светости, да узрастају у љубави Твојој и љубави људи благочестивих. Оче свих блага и сваке милости, из осећања родитељских желела бих за децу своју сва обиља блага земаљских, желела бих благослов од росе небеске и од хлеба земаљског, али нека буде с њима света воља Твоја! Устрој њухову судбину по вољи Твојој, не лиши их у животу насушног хлеба, подај им све неопходно у привременом животу ради задобијања блажене вечности; буди милостив према њима када сагреше пред Тобом; не замерај им грехове младости и из незнања; учини да њихова срца буду скрушена када се буду противили руковођењу благости Твоје; кажњавај их и милуј, усмеравајући на пут Теби благоугодан, али их не одбацуј од лица Твога! Примај милостиво молитве њихове; даруј им успех у сваком добром делу; не одврати лице Твоје од њих у дане жалости њихове, да их не задесе искушења преко њихових снага. Осењуј их Твојом милошћу; нека их прати Анђео Твој и чува их од сваке несреће и злог пута.

Свеблаги Боже, учини ме мајком, која се весели деци својој, нека буду радост моја за дана живота мога и ослонац мој у старости. Удостој ме да уздајући се у Твоје милосрђе станем с њима на Страшном Суду твоме и с непостидном смелошћу кажем: „Ево мене и деце моје, коју си ми Ти дао, Господе!“, да заједно с њима, прослављајући неизрециву благост и вечну љубав Твоју, непрестано хвалим свето име Твоје, Оче, Сине и Душе Свети у векове векова. Амин!


Издање: „Молитве за децу и благосиљање у породици“, Видик, Београд, 2004.
Извор: „Молитвослов о акафисты для православной женщины“, Москва, 2001.
Превод са руског: Биљана Вићентијевић

Нема коментара:

Постави коментар