Дизање крсне славе при ломљењу колача - Славарица

Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе Боже наш помилуј нас. Амин.

Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Верујем у једног Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова;
Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног Оцу, кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен; 
И Који је Васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца; 
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

(сви одговарају: У славу и част!)

Свете, Једносушне, Животворне и Нераздељиве Тројице: Оца и Сина и Светога Духа.

(сви одговарају: У славу и част!)

Пресвет, пречисте, преблагословене, славне Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије.

(сви одговарају: У славу и част!)

Часног и животворног Крста Господњег, чија нас сила чува и спасава од свих видљивих и невидљивих непријатеља.

(сви одговарају: У славу и част!)

Часних небеских сила бестелесних: шестокрилих Серафима, многооких Херувима и богоносних Престола, Господстава, Сила и Власти; Начала, Архангела и Ангела, и началника њихових: Михаила и Гаврила, Рафаила и Урила, Салатила и Јегудила, Варахила и Јеремила и осталих светих ангела.

(сви одговарају: У славу и част!)

Часнога и славнога Пророка, Претече и Крститеља Јована, светих славних пророка Мојсија и Арона, Илије и Јелисеја, Давида и Јесеја, Самуила, Исаије, Јеремије, Језекиља, Данила и осталих светих пророка.

(сви одговарају: У славу и част!)

Светих славних и свехвалних Апостола Петра и Павла и четири света евангелиста:  Матеја, Марка, Луке и Јована; Дванаесторице и Седамдесеторице и свих светих апостола.

(сви одговарају: У славу и част!)

Светих и богоносних Отаца, који прихватише и потврдише светих Седам Васељенских Сабора, сабраних ради очувања православног учења Цркве.

(сви одговарају: У славу и част!)

Светих Отаца наших великих васељенских учитеља: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста, Атанасија и Кирила патријараха александријских,  Григорија Чудотворца и  Николаја Мирликијског, Спиридона Тримитундског, Симеона Богопримца и Лазара Четвородневног.

(сви одговарају: У славу и част!)

Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, светих великих Мученика:  Георгија Победоносца, Димитрија Солунског Мироточивог, Теодора Тирона, Теодора Стратилата, светих свештеномученика: Игнатија Богоносца, Харалампија и Иринеја Лионског, светих мученика: Прокопија, Меркурија, Нестора, Лаврентија, Лонгина, Артемија и Трифуна, свете браће Макавеја и светих четрдесет мученика Севастијских; светих мученица: Текле и Варваре, Недеље и Ефимије, Параскеве и Катарине, Фотине и Марине и свих светих мученика и мученица.

(сви одговарају: У славу и част!)

Преподобних и богоносних Отаца наших: Антонија, Пахомија, Макарија, Теодосија, Јефтимија, Максима Исповедника, Јована Дамаскина, Симеона Новог Богослова, Петра и Атанасија Атонских, Сисоја и Киријака Отшелника, Сергија Радонешкога, Серафима Саровског и преподобних Матера: Пелагије, Теодосије, Анастасије, Евпраксије, Февроније, Теодуле, Ефросиније, Марије Египћанке и свих Преподобних Отаца и Матера.

(сви одговарају: У славу и част!)

Светих и чудотвораца Бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја и свих светих Бесребреника.

(сви одговарају: У славу и част!)

Светих словенских и српских просветитеља и учитеља: Кирила и Методија, Климента и Наума, Симеона Мироточивог, Светитеља: Саве, Арсенија, Максима, Василија Острошког и Петра Цетињског; светих великомученика српских: Јована Владимира, Стефана Дечанског, Лазара Косовског, Стефана Штиљановића, Паисија и Авакума, Ђорђа Кратовца, свете мученице Злате Мегленске; преподобних Отаца: Јоаникија Девичког, Прохора Пчинског, Јована Рилског, Гаврила Лесновског и Петра Коришког; преподобних Матера: Параскеве, Евгеније кнегиње, Јелене, Анастасије и Ангелине Крушедолске и осталих светих српских богоугодника.

(сви одговарају: У славу и част!)

Свих православних Срба, Патријарха нашег, епископа, свештенства, монаштва и правовернога народа. Најпре овог нашег доброг домаћина и дома његовог, који славећи крсно име, Бога прослављају. Нека их Господ Бог чува и брани од свакога зла, упућујући их на вршење свих врлина и испуњење Светих Христових заповести и да им подари здравље и дуг живот на земљи, а у вечности Царство Небеско. Амин.
Живели!



Према: Моја слава: житије - чин славе - славарица, Беседа, Нови Сад, 1999.
и Orthodox je spas

Нема коментара:

Постави коментар