Врачевске молитве за оне који страдају од нечистих духова, и код сваке немоћи

Благословен Бог наш, сада и увек и у векове векова. Амин.
Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (трипут).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару. опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена твога ради.

Господе, помилуј (трипут).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш, који си на небесима, нека се свети Име твоје, нека дође царство твоје, нека буде воља твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, него избави нас од нечастивог.

Затим, тропар глас 8:
Свети безсребреници и чудотворци посетите немоћи наше, као дар сте примили као дар дајите нама.

Кондак глас 2:
Пошто сте примили благодат да исцељујете, пружате здравље невољницима, лекари и чудотворци славни, и својим старањем победисте противничку војску, лечећи свет чудима (својим).

Кондак глас 3:
Показао си се као сапатник мученика, и био си изврсни војник цара славе, напастима и муком победио си охолост идолопоклоника; зато ти часну песму певамо, мудри Талалеје.

Кондак пророку Илији, глас 2:
Пророче који видиш унапред велика дела Бога нашега, Илијо знаменити; Својим гласом задржао си кишне облаке, моли за нас Јединога који воли човека.

Кондак светоме Димитрију, глас 2:
Потоцима твоје крви, Димитрије, Бог je цркву обојио, теби je дао непобедиву снагу и твој град сачувао неоштећен, зато си ти његова потпора.

Прва молитва
Помолимо се господу. Господе смилуј се.
Оче свети, лекару душа и тела. ти си послао свога јединородног Сина, Господа нашега Исуса Христа, који лечи сваку болест и искупљује од смрти; излечи и служитеља свога (служитељку своју); име од телесне и душевне немоћи, која га (je) обузела, пa га (je) оживотвори благодаћу Христа твога - заступничким молитвама пресвете Владичице наше Богородице и увек Деве Марије. Силом часног и животворног крста, заштитничким молитвама часних, небеских, безтелесних сила, часног и славног пророка, Претече и Крститеља Јована, светих славних и свехвалних апостола, светих славних и победоносних мученика, преподобних и богоносних отаца наших, светих лекара који су бесплатно лечили, Косме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Сампсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна, светих и праведних богоотаца Јоакима и Ане, и свих светих.
Јер си ти извор исцељења, Боже наш, и теби славу узносимо, са јединородним твојим Сином и једносушним твојим Духом, сада и увек и у све векове. Амин.


Друга молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Благословен си, Боже благи, лекару душа и тела наших; ти си наше болести и недуге понео на свом телу, твојом раном ми смо исцељени; смрћу си смрт умртвио и они који су у гробовима живот си даровао; ти, који си васкрсао Лазара из мртвих, смилуј се на служитеља свога (служитељку своју; име). Као што си посетио Петрову ташту и једном речју одагнао грозницу из ње, и двојици дужника дугове опростио, и жени грешници даровао опроштај грехова, тако, Господе који си пун милости и дуго трпиш, и патиш због људске злобе. погледај на нас и на служитеља свога (спужитељку своју; име), те одагнај од њега (ње) главну болест, и завист, и тегобу, и врућину, пa га (je) избави од ужаса, спаси од ватре, од зла дана и часа, од очију злих људи, од злог духа који насрће у подне, од сваког недуга и болести уклони ватру и одагнај недуг овога који (ове која) спомиње Давидово пророштво које гласи: Смилуј се на мене, Боже, пo великој милости својој и пo свом многом сажаљењу; очисти га (je) од сваког безакоња, сваке лености и свакога недуга. Јер си ти истинити лекар наших душа и тела, Христе наш, и славу узносимо теби са Оцем и Светим Духом сада и увек и у све векове. Амин.

Трећа молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Господе Сведржитељу, лекару душа и Teлa, ти обараш подижеш, кажњаваш и опет поправљаш; брата нашега (сестру нашу; име) који je оболео (која je оболела) посети својом милошћу. Пружи своју руку пуну моћи да лечи и исцељује, пa гa (je) излечи, подигни са болесничке постеље запрети духу болести; уклони од њега (ње) сваку рану, сваки бол, сваку муку, сваку врућину и грозницу. И ако код њега (ње) има каквог сагрешења или безакоња, попусти, отпусти и опрости ради своје љубави према човеку. Да, Господе поштеди своје створење, у Христу Исусу, Господу нашем, са којим си благословен са твојим пресветим и благим и животворним Духом, сада и увек и у све векове. Амин.

Четврта молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Господе, Боже наш, који лечиш немоћне и исцељујеш болесне, и не желиш да иједан човек буде немоћан, него увек здрав, непоколебљив, ти, Господе, и сада раслабљеног служитеља свога (раслабљену служитељку своју; име), који (која) лежи у телесној болести. као милостив посети и смилуј се; освети дело својих руку. угаси огњени пламен, стишај немир и одагнај сваки недуг од њега (ње). Да, Господе Исусе Христе, Боже наш, као што си Петрову ташту, када je горела у врућици, речју подигао, и наредио joj да ти служи. тако и сада погледај на служитеља свога (служитељку своју; име) и стишај његову (њену) болест; одагнај од њега (ње) мучан сан, као што си очистио тела нечистих, и врховног апостола Петра извео из тамнице, и свога апостола Павла избавио из руке цара Арете, a вољеног Јована Богослова избавио од Артемиде, као што си некада праведног Ноја cnacao од страшног и светског потопа, тако и сада. Господе, својом духовном десницом подигни од ове болести служитеља свога (служитељку своју; име); као што си гостољубивог и праведног Аврама избавио од сваке напасти, a пророка Данила, бачена у јаму, сачувао неповређена од лавова, тако и сада, Господе, служитељу своме (служитељки својој; име) угаси врућицу, стишај немир. уклони сваку рану од њега (ње) и подигни га (je) са болесничке постеље; као што си руком свога анђела избавио Јакова од Исава, који je мрзео брата, као што си просветио слепога и вид му даровао. као што си прекрасног Јосифа избавио од гнева и зависти његове браће тако и сада служитеља свога (служитељку своју; име), који (која) лежи, избави од рана, милошћу и милосрђем посети га (je); подигни и оживи служитеља свога (служитељку своју; име), као што си некада три младића избавио из огњене пећи и пламен претворио у росу, као што си очистио десеторицу губавих, тако исцели служитеља свога (служитељку своју; име) и немој му (joj) узвратити пo делима његовим (њеним); као што си раслабљеног Лазара подигао из гроба силом свога божанства, a када си дошао у Силоамску бању отворио си вид слепоме од рођења, и ономе који je био раслабљен тридесет и осам година за трен ока си вратио здравље, рекавши му: ето сад си здрав, не греши више, да те не снађе нешто горе; ти. Господе који волиш човека, милостиви и трпељиви, сажали се и смилуј на мене, да ме не посечеш без покајања као јалову смокву, нити да ме бациш у морску дубину, него брзо подигни, милосрдни, служитења свога (служитељку своју: име).

Пресвета Владичице, Дево Богородице, помози служитељу свом (служитељки својој; име).

Непобедива, недостижна и божанствена сило часног и животворног крста, не презри мољења служитеља свога (служитељке своје; име).

Свети славни анђели и арханђели, херувими са много очију и шестокрили серафими, престоли, господства, непрестано молите Бoгa за његовог служитеља (његову служитељку; име).

Свети славни апостоли Петре и Павле и остали у Дванаесторици и Седамдесеторици, милостивно и усрдно што пре посетите служитеља свога (служтељку своју; име).

Свети Божији пророци Мојсије, Ароне, Давиде, Илијо и Јелисеје и сви остали свети пророци, подигните служитеља свога (служитељку своју; име).

Свети славни и победоносни мученици Стефане, Георгије, Димитрије, Евстатије, Теодоре Тироне, Теодоре Стратилате, Евстратије, Авксентије, Евгеније, Мардарије и Оресте, И сви свети мученици, молите се Творцу и Господу, Христу, за служитеља његовог (служитељку његову; име).

Свети васељенски учитељи Василије Велики, Григорије Богослове, Јоване Златоусти, и велики свети чудотворче Христов, Николаје, и сви светитељи, посетите брзо служитеља свога (служитељку своју; име).

Свети безсребреници и чудотворци, Космо и Дамјане, Кире и Јоване, Пантелејмоне и Ермолаје, Сампсоне и Диомиде, Фотије и Аникита, Талалеје и Трифуне, и сви свети лекари, помозите сада оболелом служитељу Божјем (оболелој служитељки Божјој; име).

Преподобни и богоносни оци наши, Антоније и Петре, Ефтимије и Саво, Атанасије и Онуфрије, Симеоне и Данило, Алимпије, Арсеније, Пајсије и Јоване, и сви преподобни и праведни, молите се непрестано Христу Богу за служитеља његовог (служитељку његову; име).

Све анђеоске војске, Претече Господњи, Дванаесторице апостола, сви свети са Богородицом, учините молитву да се ми спасемо.


Пета молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Приђи сав народе, обратимо се и помолимо се Богу који je пун милости: да служитељу своме (служитељки својој; име) да здравље и дуг живот, и да одагна од њега (ње) сваку ватру и сваку рану, грозницу и сваки недуг који на њега (њу) наилази. Заклињем вас, љути недузи, на седамдесет и два језика, које je Бог даровао људима, одступите од служитеља Божијег (служитељке божије; име), било да сте дошли са неба, или сунца, или месеца, или од грома, или земљотреса, или круга, или са свих гора или од сваког камења, или од извора воде, или са раскршћа, да наудите служитељу Божјем (служитељки Божјој; име). Да ли сте дошли да наудите служитељу Божјем (служитељки Божијој; име) зато што се заклетвом обавезао, или ревношћу распалио, или зажелео нешто зло да учини, или да положи нешто у свом дому, или огради, или због погледа очију, или напасти које наилазе на њега (њу), или због зависти, или прождрљивости, или пића, или неког труда и потреса, или од главе, или болести срца. Ако сте изазвали болест главе, или очију, или руке, ноге, или прси, или срца, или слезине, или задржавања воде, сви зли недузи, који сте наишли на Божијег служитеља (Божју служитељку; име), одступите од њега (ње) и вратите се у пусте горе, свако на своје место; који се налазите у служитељу Божијем (служитељки Божијој; име) у глави, или у ушима, или језику, или било којем уду његовом (њеном), откуда сте дошли и ушли у њега (њу), пa га (je) мучите изнутра, изиђите из служитеља Божијег (служитељке Божије; име) и вратите се у дубину пакла коме који вас je послао. Ако му (joj) je неко учинио неку тегобу, ближњи, или слуга, или слободан човек, a он узвратио, или неко друго зло учинио, или рекао да ћe учинити, заклињем вас, сви зли недузи, великим именом Исуса Христа, његовим пречистим ликом и његовом моћном десницом, напустите служитеља Божијег (служитељку Божију; име), да буде здрав (здрава) и славу да Богу у све векове.

Шеста молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Боже, Господе силни, који си милошћу све уредио људском роду. посети и служитеља свога (служитељку своју; име). који (која) носи име Христа твога, и излечи гa (je) од сваког греха телесног и душевног, од сваке саблазни и напасти, те сваки лукави, ђаволски напад удаљи од служитеља свога (служитељке своје; име). и подигна га (je) са болесничке постеље; упути га (je) у твоју свету Цркву здрава душом и телом, украшена добрим делима и лепим речима, пa да свима слави Христа твога. нашу узданицу, са којим си благословен са пресветим и благим и животворним твојим Духом сада и увек и у све векове. Амин.

Седма молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Господе благи који волиш човека, милостив си и дуго трпиш, излечи служитеља свога (служитељку своју; име) од сваког недуга и болести. подигни од немоћи и посети га (je) својом милошћу и милосрђем, одагнај од њега (ње) сваки недуг и сваку болест, да подигну твојом моћном руком послужи теби са сваком благодарношћу, хвалећи и благосиљајући са нама твоје пресвето и великолепно име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове. Амин.

Осма молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Господе, Боже силни, посети служитеља свога (служитељку своју; име) својом милошћу и милосрђем, смилуј се на њега (њу) и дај му (joj) исцељење и здравље; избави га (je) од сваке душевне и телесне болести и подигни га (je) са болесничке постеље; уведи га (je) у свој свети и молитвени храм и уброј гa (je) у своје изабрано стадо у Христу Исусу, Господу нашем, са којим си благословен са пресветим и животворним твојим Духом, сада и увек и у све векове. Амин.

Девета молитва
Помолимо се господу. Господе смилуј се.
Господе, Боже наш који владаш, ти имаш власт да опрашташ грехе и спасаваш душе, и тела лечиш својом благодаћу; покажи своју милост на свом служитељу (својој служитељки; име) који (која) дато од овога недуга, излечи га (je) својом речју и подигни га (je) од немоћи у здравље, и од жалости на утеху.
Јер ти си наш Бог који кара и опет исцељује. чинећи све ради благодати. Да, Господе, услиши нас који ти се молимо за служитеља твога (служитељку твоју; име): одагнај од њега (ње) ову болест од главе, косе, врха, темена, лица, очију, ушију, ноздрва, уста, језика, непца, грла, врата, груди, срца, тела и свих његових удова, изнутра и споља, од костију, жила, крвотока, од помисли, гласа, младости. Да се прославља твоје пречисто и великолепно име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове. Амин.

Десета молитва
Помолимо се Гогподу. Господе смилуј се.
Господе, Боже наш, ти си истинит и волиш човека. тебе молимо и умољавамо: сажали се на своје створење, отрини сваки недух и сваку болест од служитеља свога (служитељке своје; име) одозго, од главе. ума, темена, косе, лица, очију, ушију, уста, ноздрва, обрва, језика, чела, образа, тела, слепоочница, грла, груди, плећа, ребара, леђа, утробе, срца, слезине, бедара, ногу, хода, од спавања, воде, пића, поврћа, од младости. замисли, од греха према мајци, од сваке саблазни, од кукова, бедара, листова. глежњева, стопала, пете, прстију. зглавака, жила, руку, лаката, вида. дланова. изнутра и споља, и преведи га (je) из болести у здравље. Јер ти си наш Бог, који си мироносицама плач обратио у трајну радост. Ти си дошао на Јордан Јовану да те он крсти и да испуниш сваку правду. Дошао си у Витанију да подигнеш из мртвих Лазара. Ти и сада укрепи служитеља свога (служитељку своју; име) и излечи га (je) пo свом нахођењу од сваке душевне и телесне болести, пa да дужну хвалу да теби, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове. Амин.

Тринаеста молитва
Помолимо се Господу. Господе смилуј се.
Ђаволе, теби прети Господ који je пречистом и увек Девом Маријом, правом Богородицом. дошао на свет ради спасења целога света: јер си проклет ти и све што чиниш и смишљаш дању и ноћу. Заклињем те, нечи - сти душе, великим именом свете Тројице, да на Божијег служитеља (Божију служитељку; име) не навлачиш штетне болести, зле помисли, него иди у пуста и безводна места, где човек не обитава. Само Бог гледа. Заклињем те, нечисти душе, именом јединородног Сина Божијег, Господа нашег Исуса Христа, да не саблажњаваш помоћу немоћи и лукавим маштањима служитеља Божијег (служитељку Божију; име) него да свагда приноси Госиоду чисте молитве, a твоја лукавства дневна и ноћна нека буду с тобом; за њих ћеш одговарати судњега дана.
Ja своме Господу даноноћно служим, тебе обеснажујем и прогоним, a себе крепим и уразумљујем захваљујући његовој великој благодати и човекољубљу. Иди од мене, сатано, буди проклет ти и сва твоја зла сила.
Јер je благословено и прослављено твоје пречисто и великолепно име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове. Амин.

Четрнаеста молитва светог оца нашег Јована Златоуста
Помолимо се господу. Господе смилуј се.
Боже вечни, који си избавио људски род од робовања ђаволу, избави и служитеља свога (служитељку своју; име) од сваког дејства нечистих духова; заповеди злим и нечистим духовима и демонима да одступе од душе и тела служитеља твога (служитељке твоје; име), да не иребивају нити се скривају у њему (њој); да дејством твога светога имена, и јединородног Сина твога и животворног Духа твога, беже од овога (ове) кога (коју) су саздале твоје руке да буде чист (чиста) од сваког ђаволског искушења, да свето, праведно и побожно поживи, удостојен (удостојена) пречистих тајни твога јединородног Сина и Бога нашега, са којим си благословен и прослављен са пресветим и благим и животворним твојим Духом, сада и увек и у све векове. Амин.

Еванђеље пo Матеју (10,1 ;5--8):
И дозвав својих дванаест ученика даде им власт над нечистим духовима да их изгоне, и да лече сваку болест и сваку слабост. Ову дванаесторицу посла Исус заповедивши им: не идите многобошцима, и у град самарјански не улазите, него радије идите изгубљеним овцама дома Израиљева.
A ходећи проповедајте и говорите да се приближило царство небеско. Болесне лечите, мртве дижите, демоне изгоните; забадава добисте, забадава дајите.

18 коментара:

  1. jel ove molitve citaju svestenici ili mogu i mirjani?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne bi trebalo mirjani da citaju jer su ovo svestenicke molitve. Jedino ako dobijete blagoslov svestenika da ih citate, onda da.

      Избриши
  2. Koliko se puta citaju ove molitve?kod bolesnika.? I dali mi obicni ljudi mozemo citati ove molitve kid teske bolest?

    ОдговориИзбриши
  3. Благодарим Господу Богу и свим свецима на овако дивном молитвословлју.Такође,Хвала ио уредницима овога сајта.Помените у својим молитвама и недостојног раба Божијег Желјка Пантића.Увек захвалан.

    ОдговориИзбриши
  4. HVALA SVETOJ TROJICI, GOSPODU PREUZVISENOM I MAJCI PRECISTOJ BOGORODICI I SVIM SVECIMA I SLAVI I SILI ISUSA HRISTA BOGA NASEG I SVIH SVETIH, SADA I UVIJEK I U VIJEKOVE VIJEKOVA, AMIN.

    ОдговориИзбриши
  5. Бог помаже!
    Мој син Александар, болује од епилепсије, од кад је био као беба на Мртвом мору, од тада се кочи,двадесет година се борим са Молитвама, постом против зла, што је запоседнуо његово тело.Ја сам прозорљива од рођења по Божијем промислу, све видим на Светим местима, камену, дрвету, види, хлебу на лицима људи!
    Појављали су ми се Свеци, Свет Василије Острошки чудотворац, Свети Алексеј, Свети Георгије победоносац,када читам о Свецу он ми се појави, Света Маратона и многи други.
    Смем ли да се молим за сина ову Молитву јер је агресиван, трипут ме повредио секо ми главу са ножем!
    Била му је кошуља код Светог Василија Острошког чудотворца преноћила, преко једне сестре у Христу, послала сам, уљем сам му помазала главу, пио воду свету од Острога, спавао у кошуљи, тешко му је било све је поразбијао по кући, мене неволи јер се молим за њега!
    Срдачан поздрав из Свете земље Јордана!
    Бог Вас Благословио!
    Слава Тебје Боже! Амин+++

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala ISUSU I MAJCI BOGORODICI za zastitu OD DUSMANA I neciste sile za moju decu ALEXKSANDRA I KATARINU hvala ,hvala,hvala

    ОдговориИзбриши
  7. Ove molitve mogu samo svestena lica da čitaju

    ОдговориИзбриши
  8. Ovu molitvu moze da moli svako ko je cistim srcem moli a pomaze odma ja je molim kome je god potrebna i odma se vidi rezultat poboljsanja.

    ОдговориИзбриши
  9. Ove molitve moze da cita svako .ja ih stalno citam I zaista pomade.hvala svima koji su omogucili da imamo ovako divine molitve. Hvala vam beskrajno na tome Bog vas blagoslovio

    ОдговориИзбриши